divendres, 3 de desembre del 2010

LUZ SOSA

QUI ÉS LUZ DEL CARMEN SOSA CARRIZOSA per Joan Figueras

Luz del Carmen Sosa Carrizosa neix el 20 d'octubre de 1969 a Poza Rica a l'estat mexicà de Veracruz, però de ben petita es desplaça amb la seva família a Ciudad Juárez (Chihuahua), on treballa actualment a El Diario.

Acostumada a sortir a les notícies per desgràcies, Ciudad Juárez és una de les ciutats més perilloses del món degut als feminicidis -més de 5.500 homicidis de dones des del 1993-, a la inseguretat ciutadana (en part degut a la corrupció i a l'impunitat de les autoritats) i a la criminalitat generalitzada que han causat més de 2.600 morts nomès l'any 2009.

Luz Sosa inicia la seva carrera periodística l'any 1988 a la cadena de ràdio local XEW. Dos anys després s'incorpora al Canal 5 de televisió, on hi treballa durant 9 anys. En aquest canal i en concret a partir de l'any 1992 comença a escriure en seccions policials. Degut a la cobertura dels feminicidis, la incipient guerra contra el narcotràfic i el contraban i altres temes investigats, Sosa guanya en tres ocasions el premi La columna de Plata, atorgat per l' Associació de Periodistes de Ciudad Juárez, en el gènere de columna, reportatge i notícia.
Com a reportera ha cobert els assassinats dels periodistes Linda Bejarano, Victor Manuel Oropeza i José Puentes, i la desaparició de Valentín Dávila.
L'any 2008 entra a treballar a El Diario per substituir el periodista i amic personal Armando Rodríguez, assassinat a finals del mateix any, un cas encara per resoldre. A partir de llavors ha col·laborat, cobrin la inseguretat ciutadana de Ciudad Juárez, amb diaris i publicacions tan prestigioses com L.A. Times, la revista alemanya Speigel, el Wall Street Journal o La Vanguardia.

Lucy, com li agrada que l'anomenin, ha treballat com a c+amera, reportera i editora tant de ràdio com de televisió, cobrint temàtiques que van des de salut i educació fins a seguretat pública, passant per negocis, política i iniciativa privada. També ha treballat per fonts oficials com el govern municipal i estatal, la qual cosa la fa més coneixedora de la compelxa realitat de Ciudad Juárez i pel la qual se l'ha guardonat amb el VI Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán.

TALLER DE CUINA DE NADAL

Aquest any per col·laborar amb la Marató de TV3, farem un TALLER DE CUINA DE NADAL el proper dimecres 14 de desembre a Can Costa, Centre Cul...