A principis d'aquest any, i en la reunió que periòdicament tenim amb la regidora d'Igualtat de l'ajuntament de Taradell, la Núria Arau, la tècnica d'Igualtat de la Mancomunitat La Plana, la Beth Pol i dues membres de Som Dones, l'Esther Solans i la Maria Godayol, va sorgir la idea de fer un Homenatge a totes les treballadores de les fàbriques del tèxtil de Taradell, això volia dir de les fàbriques de El Vapor, actualment ja no és fàbrica tèxtil, El Tint, actualment totalment abandonada a la seva sort des de que va caure en mans d'especuladors, Canal i Autonell, actualment desapareguda, Cal Iglesias, actualment desapareguda i Can Costa, actualment convertida en el Centre Cultural.
La idea era fer un homenatge el 8 de març, Dia Internacional de les Dones i una exposició del Museu Industrial del Ter: Puces, Xinxes i Fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter. Però una cosa porta a l'altre i el que en un bon principi només era pel 8 de març es va convertir en un projecte que no sabem quan acabarà.
Foto de les dones homenatjades el 5 de març del 2022 |
No
van ser només les que surten a la foto, elles representaven totes
les dones que a finals del segle XIX van compaginar les feines del
camp amb una feina més segura i que pogués portar més estabilitat
a l’economia familiar.
Representaven a la mare, la iaia, la
tieta, l’amiga, la germana... a totes les que ens han precedit, les
que ja no hi son i a totes les que aquell dia no van poder
acompanyar-nos.
Desprès del 8 de març, vam incorporar a
l'organització a la Biblioteca de Taradell, al Grup de Recerca Local
i a l'Arxiu Fotogràfic de Taradell. Hem fet crides a la població
perquè ens facin arribar fotos de les fàbriques, de la gent que hi
treballava, sobretot de les dones i anem recollint tot el material
que ens porten. Tornem a recordar: si teniu fotos, material o
qualsevol cosa que sigui o tingui relació amb les fàbriques tèxtils
de Taradell ho podeu portar a l'Arxiu Fotogràfic de Taradell a Can
Costa, està obert a l'horari de la Biblioteca.
Hem fet tallers de fotografia històrica aquest estiu i en tenim programats dos més. Els propers seran el dimecres 9 de novembre i el divendres 25 de novembre de 10 a 12h a can Costa.
Volem fer els camins que feien les dones de les poblacions veïnes com poden ser Santa Eugènia de Berga, Seva o Vilalleons. Actualment ja no queden dones que haguessin fet aquest camins i ens basem amb els records de la gent. Volem saber en què es trobaven, què sentien, com gestionaven la feina de la fàbrica i la feina de casa, sabem que no sempre era fàcil.
Per aquest motiu i amb l'assessorament del col·lectiu Deriva Mussol estem treballant amb unes caminades per recuperar aquests camins.
La primera d'aquestes caminades es va fer el dissabte 22 d'octubre. Gràcies al guiatge del CET i d'en Josep Roma de Santa Eugènia de Berga vam fer el possible camí que feien les dones de Santa Eugènia de Berga per venir a Taradell:
Sortida des de Santa Eugènia de Berga a les 9 del matí. |
Vista de Vic des del Camí de Taradell |
Llagostera de Baix. Camí de Taradell. |
Parada compartint records. |
Molt a prop del Polígon Industrial El Vivet de Taradell |
El Tint, en estat deplorable. Lloc on fa molts anys estava ple de vida i de soroll de telers. |
Foto de família a les escales de la fàbrica de Can Costa, ara reconvertida en Centre Cultural. |
De cara al 25 de novembre, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, farem la 2a. part de l'exposició del Museu Industrial del Ter: Puces, Xinxes i Fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter. Camins de dones i la dona a casa; des de sempre i fins quan?
També abans de la inauguració d'aquesta exposició el 24 de novembre, a les 7 de la tarda a la Biblioteca de Taradell hi haurà l'Audiovisual i col·loqui: CAMINS DE DONES. LA VIOLÈNCIA DE CAMÍ CAP A LA FÀBRICA a càrrec de la Judit Caballeria Casals i la Marina Cirera Gaja del Museu Industrial del Ter.
Volem acabar aquest projecte amb una exposició sobre LES TREBALLADORES DEL TÈXTIL A TARADELL, no sabem quan la farem, ara estem fent un camí de descoberta.
Des de sempre, les dones hem tingut com a activitat fonamental la dedicació a la llar i a la família, i la societat tradicional ha maldat per tenir-nos relegades a l’àmbit domèstic i a tenir cura dels fills i de la gent gran.
Com que l’ideal de dona era el d’esposa i mare abnegada, poques vegades s’ha volgut reconèixer que, sovint, la realitat era una altra. Moltes dones, per necessitat primer i més tard per la voluntat d’independència econòmica, hem treballat fora de casa. Així, quan encara ara els mitjans de comunicació parlen de la «recent incorporació» de la dona al mercat laboral, utilitzen un tòpic que contribueix a ignorar la llarga història de les dones en el món del treball.
El tèxtil és el sector que, tradicionalment, ha acollit més mà d’obra femenina. Malgrat tot i durant dècades, les dones han quedat relegades a les tasques més poc qualificades, seguint la trajectòria d’un treball que des de temps antics havia estat manual i domèstic. Ni tan sols la introducció dels telers mecànics a mitjan segle XIX, va permetre que accedissin a tasques qualificades. Així doncs, concentrades en les feines del tèxtil, sistemàticament les dones cobraven menys que els homes i fins i tot les teixidores expertes continuaven discriminades.
Les dones sovint marginades, han tingut un pes important dins el teixit productiu del país, i no es pot explicar la història industrial sense elles. En el fons han estat una gran «majoria invisible» que calia reivindicar.
Amb aquest reconeixement volem donar importància al passat tèxtil de Taradell i a la mà d’obra femenina sovint silenciada i que no obstant va tenir un paper cabdal en la industrialització del poble i de Catalunya.
Us convidem a acompanyar-nos en aquest camí......
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada