dilluns, 16 de juny del 2008

EXCURSIÓ A ELNA

Ahir un grup de 37 persones + el xofer de l'autocar varem anar a Elna.
El dia es va aixecar una mica ennubolat. Varem sortir de Taradell a les 7 i 5 minuts (puntualitat taradellenca!!), eix i autopista amunt, parada obligatòria a l'àrea de l'Empordà a estirar les cames i sobretot a esmorzar, fer el cigarret, anar al lavabo i ruta cap a la frontera.
Comença la nostra reportera a fer les primeres fotografies.
El dia continuava força ennubolat, però la carretera estava despejada, travessem la frontera, i ens encarem a la sortida de Le Boulou (El Voló) i direcció a Argelers, carretera en obres però cap problema.
Teniem la visita a la Maternitat d'Elne a 2/4 d'11 del matí, ens havia d'esperar en Ricard, el guia que ens explicaria la història de la Maternitat.
És veu la Maternitat, de lluny un edifici magestuós, molt bonic.
Hi arribem a les 10 del matí, aparquem l'autocar en un camp que fan servir per aparcament al costat de l'edifici, ens ve el guarda i li diem que som el grup de som dones de Taradell i que tenim la visita amb en Ricard a 2/4 d'11, ens diu que encara és d'hora i que no ha arrivat, cap problema, ens esperem, ho aprofitem per fer-nos les primeres fotos, molts porten camara, d'altres no i n'hi ha que fins i tot la porten amb les piles a punt de fer figa. Arriva a 1/4 d'11, és jove i va per feina, el primer que cal destacar és l'escala doble de l'entrada, dues escales a banda i banda que convergeixen les dues en una terrassa rodona. Dins l'edifici de parets blanques i amb fotografies de l'Elisabeth Eidenbenz, dones amb els seus fills, vista dels camps de refugiats d'Argelers, nens desnutrits, nens amb cares de felicitat, mares amb els ulls tristos però amb un somriure, les infermeres que atenien la maternitat...a totes les sales hi havia les fotografies que corresponien al lloc, la sala on menjaven, on plegaven la roba i alletaven els seus fills, la sala dels bressols fets amb caixes de fruita i coberts amb llençols blanquissims, la sala de parts, l'habitació de les mares, l'habitació de l'Elisabeth amb una vista fantàstica del Canigó, anem pujant pisos i arribem a dalt és un espai reduit, com un hivernacle, és veu tota la plana. Realment una visita conmovedora.
Anem a Elna, donem una volteta i a la una anem a dinar al Restaurant del Mercat, i es diu així perque és on fan el mercat, un espai molt gran, varem menjar força bé.
A les 3 ens esperaven a la catedral per a fer la següent visita, ens va fer de guia en Joan Lluís Mas del Patrimoni per la catalanitat de l'ajuntament d'Elna, va ser una visita molt interessant de la catedral i el seu claustre que ell va amenitzar amb molt sentit de l'humor i fent-nos participar de la visita.
I per acabar la visita al Museu Terrús, pintor nascut a Elna i amic de Matisse, on varem poder gaudir d'unes obres explendides i d'un recull de pintures que anava del més pur estil realista al més abstracte.
Tot el dia va estar entre nuvols i petites ullades de sol, no feia calor, la temperatura va ser agradable durant tot el dia.
Sortiem d'Elna a les 6 de la tarda ja cap a casa, tornant ens va ploure i varem poguer veure per dos cops l'arc de Sant Martí, realment FANTASTIC!!
Arrivavem a Taradell a 2/4 de 9 amb ganes de repetir l'experiència.

TALLER DE CUINA DE NADAL

Aquest any per col·laborar amb la Marató de TV3, farem un TALLER DE CUINA DE NADAL el proper dimecres 14 de desembre a Can Costa, Centre Cul...