diumenge, 9 d’octubre del 2011

Manifest llegit al sopar de SOM DONES

Bona nit a totes, sigueu benvingudes.


Ja fa sis anys que ens vàrem reunir un grup de dones per crear una "entitat" orientada a les dones de Taradell per fomentar la integració de nouvingudes, tant de Catalunya com de la resta de l'Estat i d'altres països d'arreu del món. El mapa humà de Taradell estava canviant i calia trobar punts on coincidíssim.


Vàrem constatar que a les dones nouvingudes els és més difícil relacionar-se si no tenen fills en edat escolar tot i tenir moltes coses a dir i a fer.


Arran d'això, al cap d'un any de reunir-nos, vàrem convocar a totes les dones del poble a una reunió. Es va demanar per escrit a totes les que hi van assistir que ens diguéssin quines activitats els agradaria fer a través de la nostra associació. Hi va haver un munt de propostes i, unes més que d'altres, s'han anat portant a terme.


Això ens ha encaminat a ésser una associació on totes les dones hi poden trobar el seu espai per buscar allò que sigui del seu interès.


Som Dones centralitza el programa del curs en dues dates: el 25 de novembre, dia de "LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE" i el 8 de març, dia de "LA DONA TREBALLADORA". Ho celebrem amb xerrades, exposicions i actes diversos. El més popular és la "MOSTRA DE CUINES DEL MÓN" que té molta acceptació i que volem anar millorant amb la participació d'altres entitats del poble.


Cal dir que rebem el suport d'entitats com son: l'Ajuntament de Taradell, la biblioteca Antoni Pladevall, que ens ha donat suport per a un munt d'activitats i també la Mancomunitat La Plana, que a més de donar-nos suport, ens ha posat en contacte amb altres formacions de dones de la nostra comarca, amb les que també hem fet activitats conjuntament. I, quan ha calgut, també ens ha donat feina per fer, principalment encaminada a fer prendre consciència sobre greus problems que pateixen moltes dones, encara avui, a casa nostra.


Voldriem que tots, dones i homes, prenguessim consciència de com arreu del món i a través de la història, les dones han patit i pateixen, només pel fet de ser dones.


Hi ha associacions de dones que lluiten per tirar endavant quant hi ha hagut greus problemes al seu país, en llocs tan dispars com El Congo, amb les dones violades, a l'Índia o a Ciudad Juàrez, on hi ha associacions de dones que reclamen al món que les ajudin a trobar solucions contra el feminicidi de dones joves, contra el qual els seus governants no hi fan res, ans al contrari, fan la vista grossa. Nosaltres estem al costat d'aquestes dones. També a casa nostra hi ha grups i entitats que orienten les dones que han patit maltractaments o estan en situació de risc social i també els fem costat.


Abans d'acabar, però, volem fer esment del Nobel de la Pau que aquest any 2011 premia la lluita pels drets de les dones a Libèria i al Iemen.


S'ha atorgat el Nobel de la Pau a tres activistes, la iemenita Tawakkul Karman, la liberiana Leymah Gbowee i la presidenta de Libéria Ellen Johnson-Sirleaf, per la seva lluita no violenta per la seguretat i el dret de les dones a participar plenament en la construcció de la pau.


Ellen Johnson-Sirleaf de 72 anys, va ser l'any 2006, la primera dona elegida democràticament per a la Presidència en la història de l'Africa, ha contribuït a garantir la pau a Libèria, a promoure el desenvolupament econòmic i social i a reforçar la posició de les dones.


Per la seva part, Leymah Gbowee de 39 anys, ha mobilitzat i organitzat les dones de tots els grups ètnics i religiosos a fi de garantir la participació de la dona en les eleccions. Al 2003 va mobilitzar un moviment pacifista que va contribuir significativament a la fi de la guerra civil de Libèria, des d'aleshores ha treballat per millorar la influència de les dones a l'Africa Occidental i en les situacions de postguerra.


La tercera guardonada, Tawakkul Karman ha estat premiada per la seva defensa dels drets humans i lidera el grup Dones Periodistes Sense Cadenes, creat al 2005, i amb la primavera àrab s'ha convertit en una de les figures més destacades de l'oposició al règim d'Alí Abdulá Saleh.


El Comité Nobel norueg espera que el premi a aquestes tres dones ajudi a posar fi a la repressió de les dones, que encara persisteix a molts països, i a fer realitat el gran potencial que les dones representen per a la democràcia i la pau.


Les dones hem escalfat padrissos des que el món existeix i, per molt que vulguin, no deixarem de fer-ho.


Amb el sopar d'avui inaugurem el curs 2011-2012 pel qual ja tenim moltes activitats programades i, si vosaltres voleu, amb la vostra ajuda, en farem moltes més.


A SOPAR!!!!

TALLER DE CUINA DE NADAL

Aquest any per col·laborar amb la Marató de TV3, farem un TALLER DE CUINA DE NADAL el proper dimecres 14 de desembre a Can Costa, Centre Cul...