dimecres, 16 d’abril del 2008

El Parlament aprova la llei contra la violència masclista


El Ple ha aprovat aquest matí, per 132 vots a favor, la unanimitat dels presents, el Dictamen final de la llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovació que ha estat rebuda amb un aplaudiment dels presents a l'hemicicle.

Totes les esmenes presentades pels grups parlamentaris del PPC i del Grup Mixt han estat rebutjades, mentre que de les tretze esmenes de CiU se n'han transaccionat tres -les números 30, 71 i 73-, que han quedat incorporades al text final del Dictamen. Aquestes esmenes s'han aprovat per 118 vots a favor, 1 en contra i 3 abstencions.

El debat del Projecte ha començat amb la intervenció de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que ha destacat que la iniciativa, que s'ha tramitat pel procediment d'urgència, sigui la primera d'aquesta índole que aprova la cambra. Posteriorment la diputada relatora, Anna Simó, ha intervingut per explicar els treballs de la Comissió i la Ponència durant el tràmit parlamentari del text legislatiu.

Durant el debat han intervingut per expressar el posicionament dels grups respecte a les esmenes reservades els diputats Antonio Robles (Grup Mixt); Montserrat Nebrera (PPC); Marta Llorens (CiU); Anna Simó (ERC); Mila Arcarons (PSC-CpC) i Mercè Civit (ICV-EUiA).

El Projecte parteix de la premissa que els drets de les dones són drets humans i que la violència masclista és una greu vulneració d'aquests drets i un impediment perquè les dones puguin assolir la plena ciutadania, l'autonomia i la llibertat. El text defineix les diferents classes de violència masclista i els àmbits en què es pot produir, i estableix els principis que han d'orientar les intervencions dels poders públics per eradicar aquesta violència de manera integral i transversal, i amb el compromís de garantir el tractament adequat i efectiu del dret de les dones a no ser discriminades i a viure amb autonomia i llibertat.

El Projecte recull, entre altres, el dret de les dones a accedir a l'assistència jurídica i a percebre la renda mínima d'inserció i els ajuts escolars tenint en compte exclusivament els seus ingressos i les seves rendes individuals, recull el dret d'accés a l'habitatge i d'ocupació per a les dones víctimes d'aquesta violència, i constitueix un fons de garantia de pensions i prestacions per cobrir l'impagament de pensions alimentàries i compensatòries, que operarà amb caràcter de bestreta.

Diferents col·lectius de dones han seguit el debat des de la tribuna del públic. Des de les llotges, ho han fet la presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica del Consell General del Poder Judicial, Montserrat Comas; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva; la delegada del Govern a Barcelona, Carme Sanmiguel, i les alcaldesses d'Esplugues, Pilar Díaz, de Mollerussa, Teresa Ginestà i de Rubí, Carme Garcia, entre altres.
(text i foto tret de la web del Parlament de Catalunya)

TALLER DE CUINA DE NADAL

Aquest any per col·laborar amb la Marató de TV3, farem un TALLER DE CUINA DE NADAL el proper dimecres 14 de desembre a Can Costa, Centre Cul...