diumenge, 12 de març del 2017

UN ALTRE 8 DE MARÇ

El dia 7 de març, una membre de Som Dones escrivia això a la seva pàgina de facebook:

Demà serà el 8 de març, el Dia Internacional de Les Dones, en plural, perque hi som totes.
Demà per les xarxes socials començaran a proliferar vídeos i cançons i escrits i felicitacions i paraules boniques i flors i petons i...... però al món es continuaran assassinant dones i nenes, es continuarà abusant de noies, es continuarà mercadejant amb dones i nenes perquè hi algú que compra, es continuarà utilitzant a la dona com a reclam publicitari només pel seu cos... i la llista pot ser infinita.
La majoria de gent pensa que això passa lluny de casa perque aquí les coses han canviat, aquí les dones hi hem guanyat molt, aquí no se'ns discrimina, aquí cobrem igual que un home perque estem en igualtat de condicions, no, aquí les dones també patim assetjament, discriminació, abusos, violacions, i ho patim pel sol fet de ser dones. Aquí les dones encara han de signar contractes amb clàusules on s'han de comprometre a no quedar-se embarassades, quan busquen feina encara se'ls demana si tenen intenció de ser mares, encara a les feines se'ns exigeix bona presència, encara suportem una bretxa salarial del 26%.
Demà no vull felicitacions ni copets a l'esquena perque és el meu dia, demà sortiré al carrer com cada dia per a defensar els meus drets i encoratjaré a tothom, homes i dones a fer el mateix, perque tots som persones, tots som iguals i només des de l'igualtat i l'equitat podrem fer una món millor.


No deixa de ser una opinió personal però compartida per a moltes dones. Malgrat tot cada any hem de fer actes per deixar palès que queda molt camí a fer encara.


Aquest any, l'associació juntament amb tres entitats feministes de la comarca: Adona't Vic, La Xinxa de Manlleu i La Fatillera del Lluçanés varen organitzar pel mateix dia 8 de març una concentració al davant de la Cambra de Comerç d'Osona al Sucre de Vic amb l'assistència de més d'un centenar de persones, on va ser llegit el Manifest i tot seguit la concentració va anar cap a la plaça de Vic on es va tornar a llegir el manifest:


MANIFEST 8M 2017

Les dones d’Osona i El lluçanès hem sortit avui al carrer per a dir PROU. Tenim dret a treballar amb dignitat. I en canvi, sabem el que és treballar a les nostres comarques:
-Diem PROU a les grans empreses que col·loquen les dones a la cadena de producció amb només cinc minuts per anar al lavabo, mentre contracten a homes per a que exerceixen d’encarregats des del primer dia de feina.
-Diem PROU a les falses cooperatives que esclavitzen i desemparen les nostres germanes que viuen i treballen sense papers. Montse Castanyé, seguim amb tu!
-Diem PROU a les petites empreses on s’estan donant casos d’assetjament sexual. I encoratgem a les dones a que ho denunciïn. No esteu soles.
-Recordem que els contractes amb clàusules on t’has de comprometre a no quedar-te embarassada són il·legals. Com també ho és el fet de si a una entrevista de feina et demanen si tens intencions de ser mare.
-No volem anuncis d’ofertes de feina on se’t segregui per raó de sexe. No volem que s’exigeixi bona presència, perquè sabem el significat que això amaga. No volem cap codi de vestimenta basat en els cànons masclistes de bellesa . No som objectes de decoració. Som persones competents.
La cambra de comerç de Barcelona acaba de fer un estudi per quantificar el treball domèstic i de cures no remunerat. I conclou que existeix una bretxa salarial del 26% a la qual es podria sumar un 25% més si les tasques domèstiques que seguim realitzant molt majoritàriament les dones fossin remunerades. Estem cobrant, per tant, un 51% menys del que realment treballem.
És per això que la Cambra de comerç, conscient com és de la nostra realitat, ha de començar a treballar per a posar fi a aquestes injustícies. Ja no té excusa.

Mentrestant, nosaltres seguirem a fora treballant per enderrocar aquest sistema capitalista i patriarcal:
-Perquè invisibilitza les dones i les feines de reproducció.
-Perquè crea condicions i crisis que obliguen a moltes dones a prostituir-se en contra de la seva voluntat.
-Perquè estableix una jerarquització de feines que provoca que dones estiguin esclavitzant a altres dones sense veure que totes arrosseguem les mateixes cadenes.
Ja n’hi ha PROU. No volem ser ni esclaves ni criades de cap sistema ni de ningú! Volem un nou ordre amb la coresponsabilitat de tasques entre homes i dones com a estratègia per a conciliar
l’aspecte laboral i familiar d’una mateixa vida. Un sistema sostenible per a totes. Perquè volem vides dignes des de avui mateix.
Que no ens confonguin, som diferents dones però amb una mateixa lluita! I nosaltres movem el món. Si no ens satisfà, aturem-lo!
Osona i El Lluçanes amb Vaga de totes i El paro internacional de Mujeres: si ens toquen a una ens toquen a totes!

Aquest mateix manifest el varem llegir Som Dones a la xerrada que hi ha va haver a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font a 2/4 de 8 del vespre, amb "Dones i premsa, la mirada (masculina) dels mitjans" la periodista i blogaire Berta Florés i membre del col·lectiu On son les dones? ens va parlar de la invisibilitat de la dona en els mitjans de comunicació quan es tracta de notícies "serioses" i en canvi en les revistes del cor o en els espais de societat dels diaris la nostra presència és molt més elevada. Aixi donavem el tret de sortida als actes del 8 de març.


I com ja és habitual aquest any també hi va haver Mostra de Cuines i va ser la 10à,



A nosaltres ens han passat molt ràpid, i quan mirem enrere veiem que sí que han sigut 10 Mostres i que els participants i nosaltres ja som com una gran família, perque hi ha participants que hi son des de la primera Mostra, d'altres s'hi han afegit al llarg d'aquests 10 anys i la majoria que ho proven repeteixen.

Foto http://radiotaradell.com/galeria-de-fotos-10a-mostra-de-cuines-del-mon/cuinesdelmon_2017-2/

Sempre hi ha coses a millorar, però cada any hem anat incrementant els visitants fins al punt de patir per si l'espai ens està quedant petit. Fet el recompte varem vendre 301 tiquets. Moltes gràcies a totes i a tots els que vareu decidir passar la tarda del dissabte amb nosaltres.

Volem esmentar especialment l'ajuda i col·laboració de les nenes i els nens de 5è. del col·legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell i les seves professores, la Dolors i l'Aina, que aquest any dins del programa d'estudi de la diversitat feien el menjar i ens van demanar si podien ajudar-nos, ells van cuidar-se dels jocs i de controlar que als participants no els faltes de res.
Moltes gràcies a: la Carla, l'Iman, als tres Guillem, a l'Abdu, les dues Núria, en Biel, els dos Nabil, la Paula, en Dídac, en Gil, en Marc, l'Oriol, la Laura, en Dani, la Tània i la Lisha.

Foto http://radiotaradell.com/galeria-de-fotos-10a-mostra-de-cuines-del-mon/cuinesdelmon_2017-1/

Volem donar les gràcies a les noies de Pura India de Granollers que un any més ens van oferir dos balls de Bollywood, a l'Asociación Cultural Nuevos Progresos de Bolivianos de Vic que també ens van oferir un ball típic del seu país i a dues nenes del Nepal que també ens van delectar amb una dansa del seu país. Moltes gràcies!!!

I per últim a tots i cada un dels participants a la Mostra, som conscients que sense ells la Mostra no hauria arribat on ha arribat, és gràcies a vosaltres que hem pogut celebrar aquestes 10 Mostres. Moltes gràcies!!!!

Aquest any ens hi van participar:
Andalusia, Argentina, Togo, Marroc, Nepal, Bolívia, Perú, Colòmbia, La Bañeza (León), Tailàndia, Catalunya, Polònia, Euskadi, Cabo Verde i Xina. Varem comptar amb la participació d'un grup de persones refugiades que varen tenir la seva parada amb menjar de Síria i informació de les condicions en que es troben els refugiats al món.
Un cop més varem comptar amb la presència de El Xocolater de Taradell en la persona de la Sandra, que tot i que no tenia parada ens va sorprendre a tots amb un pastís ple de piruletes de xocolata amb unes espelmes en forma de número 10 al capdamunt perque Som Dones poguéssim bufar, Des d'aquí li volem agrair de tot cor!!!

Foto http://radiotaradell.com/galeria-de-fotos-10a-mostra-de-cuines-del-mon/cuinesdelmon_2017-26/

Avui encara continuem amb els actes, aquest any col·laborem amb els Amics de Santa Llúcia en el Concert que s'oferirà a les 6 a la capella de Santa Llúcia:

TAFELMUSIK:
Tarda de música de Beethoven, Brahms, etc. Interpretada per un quartet de corda format per les intèrprets:

Sarah Bels, violí
Yana Tsanova, violí
Claire Bobij, viola
Olga Manescu, violoncel.

I ja per acabar, el proper diumenge 19 de març a 2/4 de 6 de la tarda al Centre Cultural Costa i Font tindrem una nova edició de Cine Fòrum amb la pel·lícula SUFRAGUETTE, dirigida per Sarah Gavron i escrita per Abi Morgan. Interpretada per Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff i Romola Garai. La història de les sufragistes angleses al començament de la Primera Guerra Mundial. Moderada per la Mercè Voltas.

I fins el 19 de març podeu veure l'exposició al vestíbul del C.C.Costa i Font, QUIN TEMPS TENIM? L'organització de la vida quotidiana. Cedida per l'Institut Català de les Dones.

TALLER DE CUINA DE NADAL

Aquest any per col·laborar amb la Marató de TV3, farem un TALLER DE CUINA DE NADAL el proper dimecres 14 de desembre a Can Costa, Centre Cul...